Asijská kosmetika: ano nebo ne?

K postu o asijské kosmetice obecně mě inspiroval tenhle článek od Dashulky.

Vzhledem k tomu, že mou profesí je už dost dlouho zajištění importu a exportu zboží z a do celého světa, asijské země, jejich vyspělost a kvalitu produktů automaticky rozlišuji. Odkazovaný článek mi však připomněl, že pro mnoho lidí kvalita výrobků z jednotlivých asijských zemí splývá, ať už ve stylu "Asie = Čína = nekvalitní zboží" nebo "Asie = kontinent zajímavé kosmetiky = je jedno z které země".

Takže pro tápající malé rozřazení na téma "odkud ano a odkud raději ne". Zaměřím se primárně na objednávání naslepo (z ebay či e-shopů), nikoliv na klasický dovoz ve velkém.

Japonsko - celkem bez obav ano. 

Japonsko je tradičně nejvyspělejší asijskou zemí a jejich výrobky jsou známé vysokou kvalitou. Podnikání a prodej obecně jsou v Japonsku navíc poměrně striktně regulovanou záležitostí, což zvyšuje bezpečnost nákupu samotného pro klienta. Některé japonské značky běžně seženete i v evropských parfumeriích, jedinou klasickou nevýhodou japonského zboží je cena, která je obvykle poměrně vysoká jak v případě nákupu v Evropě, tak při případném objednávání v Japonsku.

Jižní Korea - ano, ale s větší opatrností. 

Jižní Korea je země, která je již delší dobu řazena téměř po bok Japonska, co se týče vyspělosti a kvality výrobků. Týká se to sice primárně automobilového průmyslu, mobilních technologií a strojírenství, ale i jejich kosmetika má u dobrých značek vysokou kvalitu a vítané účinky. Samozřejmě ne každá značka je stejně kvalitní (stejně, jako seženete kvalitní i nekvalitní českou kosmetiku), vyplatí se najít si o značce samotné nějaké informace před nákupem. 

V Koreji bohužel také bují klasický asijský "nešvar" a sice kopírování a padělání výrobků. Nešvar je to zejména z evropského pohledu, v mnoha asijských zemích skutečnost, že někdo kopíruje váš produkt znamená, že svou práci děláte dobře a jedná se svým způsobem o ocenění. Tento přístup je obecně důvodem rychlého rozvoje mnoha asijských zemí. Každopádně právě z tohoto důvodu je lepší nakupovat u prověřených prodejců, jinak vám místo vysoko hodnoceného výrobku může přijít více či méně kvalitní napodobenina.

Čína - kosmetiku raději ne, kosmetické pomůcky ano.

Čína už dávno není pouze zemí laciných šuntů, v mnoha směrech už co do kvality překonává i tu tradiční evropskou či americkou. O této skutečnosti svědčí třeba i fakt, že v podstatě všechny velké módní značky vyrábějí alespoň část svého zboží právě zde (zhruba před rokem se mi dostal do ruky seznam čínských továren těchto značek - vyjmenujte si prvních 20, které vás napadnou, a věřte, že tam byly všechny... ). Každopádně v této zemi má i nadále původ i řada výrobků průměrných nebo nekvalitních, běžnou praxí je jak výroba padělků-nepadělků (to ve fabrice večer skončí oficiální výroba produktu - a ze stejného vstupního materiálu se na stejné lince začne vyrábět další "neoficiální" várka stejného zboží, která se ale prodá neoficiální cestou), tak i padělků klasických, více či méně podařených.

Náhodnému nákupu krémů či jiných mazadel bych se v případě Číny pro jistotu vyhnula. V téhle zemi jsou poměrně vágní regulace pro cokoliv a kosmetika rozhodně nebude výjimkou. Co má občas smysl v Číně nakoupit jsou pomůcky pro péči o pleť nebo třeba nehty - pilníky, leštítka, odstraňovače nehtové kůžičky...z toho, co najdete v obchodě (včetně dražších značek typu NevO Spa - třeba "jejich" leštící hranol seženete na eBay za zlomek ceny) je většinou stejně původem právě odtud. Asi nelze očekávat, že si za 2 USD pořídíte super kvalitní štětce, ale pokud hledáte zboží běžné "drogerkové" kvality, není se celkem čeho bát.

Thajsko - raději ne.

Nenechte se mýlit - kosmetické přípravky z Thajska se sem vozí a ve velkém. Jedná se ale převážně o masážní oleje a další péči určenou pro salony thajských masáží. Několik menších dovozců importuje i další přípravky (péče o pleť, vůně...), obvykle založených na aromaterapii. V ČR si tedy kosmetiku s původem v Thajsku klidně kupte, objednávání přes internet ale nedoporučuji.

Proč ne - informace u aroma olejů a výrobků z nich jsou často zavádějící - například uvádějí jako 100% esenciální oleje i výrobky z rostlin, z nichž se něco takového vydestilovat prostě a jednoduše nedá. Regulace výroby a trhu je opět minimální, totéž platí pro prodej. 

U běžné kosmetiky nákup naslepo v Thajsku vůbec nemá smysl, jak ukazuje i odkazovaný článek u Dashulky, když si koupíte nejlevnější přípravek podobného typu v nejbližší drogerii, prokáže vám pravděpodobně stejnou službu (obvykle bez asijsky krásného obalu).

Indie - raději ne.

Podobný případ, jako Thajsko. Přestože například indická kosmetika vyrobená na bázi ajurvédských receptur má mnohé do sebe, nákup naslepo přes internet je rozhodně rizikový. V Indii se při běžné výrobě napříč obory stále ještě využívají látky, které už jsou mnohdy jinde zakázané a je zbytečné riskovat, že si něco takového (byť v malém množství) namažete na obličej. Kosmetika indického původu prodávaná v ČR je v tomto směru bezpečná, české normy pro uvedení na trh jsou poměrně přísné.

Ostatní země jihovýchodní Asie - raději ne.

Kosmetika z dalších zemí jihovýchodní Asie není něco, na co byste v síti běžně narazily, tedy asi není potřeba věnovat se jim jednotlivě. Každopádně pokud by vás napadlo objednat si masku třeba z Laosu, asi by bylo dobré si to ještě dvakrát rozmyslet :-) Jako poznámku na okraj bych ještě uvedla, že pokud je jako země odeslání uveden poměrně vyspělý Singapur, může to znamenat i to, že výrobek pochází z daleko méně zajímavé Malajsie.

Článek určitě není vyčerpávající, jedná se pouze o obecný přehled. A vzhledem k rychlosti vývoje v Asii může být během pár let všechno jinak.
Obrázky pocházejí ze stránek added-value.com a Kaboodle.com a jsou pouze ilustrativní.

8 komentářů

  1. Skvělý článek. Neposedně se teď vrtím na židli a mám chuť si něco koupit...třeba v Japonsku ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Japonská kosmetika je úžasná - a ještě úžasnější je jejich přístup k péči o pleť. Jednoduché masážní techniky působí úplně zázračně.

    Ale třeba korejská taky stojí za to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný článek, moc díky! je vidět, že se vyznáš a hezky jsi to shrnula:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky. Je to moje práce už pár let a hodně mě to baví :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za cenné informace. Musím konstatovat, že právě korejský BB mi pěkně zničil pleť...

    OdpovědětVymazat
  6. BBčka ne každému sednou, někomu dost ucpávají póry

    OdpovědětVymazat
  7. Nedávno jsem četl zajímavý článek o tom, jak nakupovat zboží v zahraničí. Je tam popsáno vše do puntíku a jsou tam dobrá doporučení proč a kde nakupovat. Jestli by vás to zajímalo, čtěte tady: www.erada.cz/?p=850 . Dozvíte jestli vás musí trápit clo, DPH, kolik vás to bude stát, jestli ušetříte nebo ne a je-li to vlastně taková výhoda, jak si možná myslíte.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za článek. Ráda zkouším nové produkty. Nedávno jsem narazila na tyto stránky: http://www.misshashop.cz/. Máte s nimi zkušenosti? Případně jaké produkty byste mi doporučily? Děkuji!

    OdpovědětVymazat