Zázračná přírodní mazadla

Přírodní produkty, včetně těch doma vyráběných, používám v poměrně hojném počtu a obvykle s velkou spokojeností. Tentokrát bych vám chtěla představit tři pomocníčky, kteří dovedou zázračně pomoct s řešením některých problémů s pokožkou - a bez kterých bych se doma rozhodně neobešla. Zvýšenou pozornost při čtení doporučuji atopikům ;-)


Prvním pomocníčkem je bezesporu měsíčková mast. Pomáhá rychle hojit jakékoliv poškození kůže (doporučuje se i na jizvy po operacích), celou oblast promašťuje a zvláčňuje. Naprosto geniální je třeba i na dětské opruzeniny. U atopického ekzému zmírňuje svědění a další projevy. Hojení čehokoliv znatelně urychluje, hodí se tedy i pro řešení problémů s aknózní pletí a tvořícími se jizvičkami (v tomto případě doporučuji spíš použití na noc, mast je poměrně hodně mastná).

Léty prozkoušenou mám mast od Dr. Popova, ta funguje perfektně. Nedávno jsem vyzkoušela ještě stejný výrobek od Aromaticy, z kterého jsem až tak nadšená nebyla - mast byla poměrně měkká a hrudkovatá, což paradoxně znesnadňuje nanášení. Nechtěla bych ale Aromatice křivdit, vzhledem k tomu, že přesně totéž udělají balzámy od Salusu, když se nechají na teple, mohlo to být způsobeno špatným skladováním v lékárně. Každopádně obecně se asi nemusíte bát masti od jakéhokoliv výrobce, v zásadě na tom není co zkazit - s kostkou sádla a dvěma hrstmi měsíčku to doma zvládne uvařit kdokoliv.



Masti standardně kupuji v lékárně, tamtéž dostanete i sušené květy měsíčku, které jsou nedocenitelné při kvasinkových zánětech - půlka pytlíku květů se ve větší misce dlouze vylouhuje v horké vodě a tento výluh se následně přilije do sedací koupele. Měsíček díky svým desinfekčním, antiseptickým a antibiotickým účinkům odstraní svědění a pomůže navrátit rovnováhu a zahojit postižené sliznice.



Dalším přírodním pomocníkem je gel z aloe vera . Sice bych si doma mohla z kytky na okně uřezat čerstvý, ale přiznám se, že řezání do pokojové květeny se mi trochu příčí :-) Gel si tedy kupuji již nalahvičkovaný, s co nejvyšším obsahem samotné aloe. Aktuálně mám doma 98% gel od značky JĀSÖN (kupovaný v Country Lifu), kdysi dávno jsem měla podobný výrobek od Oriflame (nejsem si jistá, zda se ještě vyrábí). 


Gel je výrazně hydratační a takřka instantně dodá pleti potřebnou vlhkost. Hodí se jak na každodenní ošetření pleti (v 90% si legendární lotion mask připravují právě z tohoto gelu), tak pro pleť poškozenou a vysušenou - třeba delším pobytem na slunci. Mám vyzkoušeno, že dobře hydratovaná pokožka se hojí mnohem lépe, takže třeba případným pupínkům dopřávám péči v podobě lotion mask navíc - vodu a gel nanesu jen na malý kousek buničiny, a pokud jsem doma a nejsem nalíčená, nechávám ho na pupínku působit několikrát denně cca na 5 minut. Upgradovaná lotion mask s aloe se dá použít i na atopický ekzém - po nanesení masky místo zakryjeme plastovou potravinovou fólií a necháme působit 10 minut.



A posledním dnes představeným pomocníčkem je regenerační mast na rty Kosmín od již zmíněné Aromaticy. Poprvé jsem si ho koupila na doporučení lékárnice na vyléčení prasklého koutku - což fungovalo dobře. Tahle mast má ovšem ještě jednu celkem překvapivou vlastnost - výborně pomáhá na atopický ekzém, a to i přesto, že základní složkou je vazelína. Účinnými látkami v něm jsou totiž heřmánek a kafr. Oba dva jsou antiseptické a mají schopnost tlumit bolest. Heřmánek navíc výrazně napomáhá hojení kůže a zklidňuje ji. Pokud dokážu rozjíždějící se ekzém zachytit včas, tedy při prvním náznaku svědění a mažu ho pravidelně (nebo alespoň pokaždé, když znovu svědit začne), většinou se mi podaří projevy ekzému značně zkrotit. Postižené místo se sice ozývá zhruba stejně dlouho, jako bez ošetření - ovšem nesvědí a projevy ekzému jsou opravdu mírné, většinou pouze zčervenání postižené oblasti nebo mírná vyrážka, kůže se nakonec pouze jemně sloupe.

Všechny tři představené výrobky vám můžu jednoznačně doporučit i v případě, že na ekzémy netrpíte. Poměrně příznivá je i jejich cena - měsíčkovou mast pořídíte za cenu kolem stokoruny (velké 100 ml balení), gel z aloe vera taktéž (balení má lehce přes 100 ml, vyrábí se i ve větším, téměř čtvrtlitrovém balení), 25 ml Kosmín stojí kolem padesátikoruny (v lékárnách jsem párkrát zahlédla i menší tubičky).

A co vy,  máte nějaké oblíbené pomocníčky?

Obrázky pocházejí z webů Dr. Popov, Aromatica, chicvegan.com a Lázeňská lékárna.




3 komentáře

  1. To jsou mazátka přesně dle mého vkusu :) - já mám tu mast od Aromaticy - máš pravdu, trochu zlobí konzistence, ale na pooperační jizvu to byl balzám, musí se prostě skladovat v lednici :). Kosmín výborná věc. Měsíček mám doma pořád, teď se chystám vyrobit i měsíčkový a heřmánkový olej. Aloe mám v květináči, ale taky se mi příčí do ní řezat, takže si pořídím nějaký ten extrakt v lahvičce :-)..Myslím, že Tvůj výběr je opravdu best of :-D...já teď nedám dopustit na čisté bambucké máslo, olivový olej a mandlový...

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš, ty to tady máš úplně nejroztomilejší!!!!! :-)

    Moc se mi Tvůj design líbí a jsem nová pravidelná čtenářka! :-*

    http://handbagforladies.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. eM: tohle jsou vážně moje úplně nej nej nej... Btw - mandlový olej si pořizuju pravidelně v litrové lahvi - a moc dlouho nám doma nevydrží :-)

    Dia: děkuji! Tvůj blog taky vypadá kouzelně ;-)

    OdpovědětVymazat