Chvála peelingu aneb Chizu Saeki a skvrny na obličeji

Před nějakou dobou jsem narazila na články o lékárenské masti Skinoren a korekční péči Effaclar od La Roche-Posay. První slibuje pomoc při problémech s pigmentovými skvrnami, druhý se stopami po akné.

Vzhledem k tomu, že červené skvrnky po akné se mě už leta zlobí na lícních kostech a jedna moc pěkná pigmentová skvrna se mi v mém prvním 2v1 udělala přímo uprostřed čela, začala jsem zvažovat, který z nich bych mohla vyzkoušet a začala hledat nějaké recenze. Bohužel, u Skinorenu měla většina uživatelek zkušenost jen s použitím proti akné a u Effaclaru jsem toho obecně moc nenašla. Nakonec jsem se před finálním rozhodnutím zkusila podívat na to, jestli má na podobné neduhy nějakou radu Chizu Saeki.

Odpověď zní "ano" a je tradičně velice jednoduchá. Peeling.

Slušelo by se říci, že Chizu peelingem řeší ledacos - problémy s akné, s vráskami, s mdlou pletí... Obecné doporučení pro běžnou pleť je provádět ho jednou za 7-10 dní, ovšem pokud máte s pletí problém, interval se zkracuje na 2x-3x týdně. Někteří kritici jí příliš časté používání moc neschvalují, ale já bych řekla, že to celkem funguje.

Podle Chizu tak lze celkem rychle vyřešit většinu "povrchových" problémů pleti. Její buňky se údajně obnovují každých 28-30 dní, přičemž častý peeling jim cestu trochu usnadní a obnovování pleti urychlí tím, jak odstraňuje staré a odumřelé buňky. U procesů vycházejících "zevnitř" je prý třeba vydržet s nápravnými opatřeními zhruba 3 měsíce, než se projeví výsledek.

Peeling se před použitím míchá půl napůl s čistícím gelem na pleť, čímž je následně jeho použití jemnější, ale zároveň účinnější. Zejména v případě, že nemáte rády pocit obrušujících zrníček na obličeji, můžu tuto techniku rozhodně doporučit.

Tak tedy teorie pěkná, ale jak to doopravdy funguje v praxi? Po třech týdnech obrušování obličeje v intervalu obden, maximálně ob dva musím říct, že překvapivě dobře.


Používám peeling od Biodermy smíchaný s jejich čistícím gelem a většinou aplikuji večer ve vaně, neb se mi to pak dobře smývá dolů (nemám moc ráda oplachování obličeje nad umyvadlem). Chizu sice doporučuje peeling na ráno, ale snad mi to odpustí:-)

A teď už k těm výsledkům. Skvrnky po akné na tvářích ještě trochu vidím, ale v podstatě spíš proto, že o nich vím. Jinak vypadají jen jako lehké zčervenání trochu podrážděné kůže. Vzhledem k tomu, že ještě před třemi týdny to byly viditelné tmavě červené skvrny, je to dost velký pokrok.

Pigmentová skvrna na čele vypadá o něco světlejší a narozdíl od stavu před třemi týdny už není jednolitá - teď je to spíš oblast pokrytá v původní ploše velkým množstvím malých skvrnek.

Přiznám se, že úspěch peelingové metody mě docela zaskočil - zejména u té skvrny jsem nějaké zázračné výsledky spíš nečekala... Jsem docela zvědavá, jestli se mi ji postupnou péčí podaří zlikvidovat definitivně, nebo jestli nakonec přece jen sáhnu po nějakém specializovaném přípravku. Každopádně pokud trpíte na nějaký podobný problém, peelingová metoda podle Chizu rozhodně stojí za vyzkoušení.

2 komentáře