Co s načatou dýní

zdroj
Rada o tom, co si počít s vydlabanou dužinou z halloweenové dýně sice přichází poněkud se zpožděním, nicméně pořád ještě ji můžete využít, pokud se vám s koupenou dýní nakonec nechtělo dlabat a nebo využijete posezónní slevy v zelenině. Z těchto dýní je totiž naprosto fantastická marmeláda!

K jejímu uvaření budete potřebovat dužinu z dýně a jablka. Pokud se do zbytku dýně nechystáte něco vyřezávat, doporučuji dužinu nedlabat, ale dýni rozkrájet a nožem oloupat - je to metoda o dost jednodušší a mnohem efektivnější. Dužinu z dýně pokrájejte, zalijte trochou vroucí vody a dejte lehce podusit do hrnce - klidně ji tam můžete házet postupně, jak budete loupat a krájet (máte-li food processor/vhodný robot, můžete mu práci s krájením či strouháním dýně přenechat). Velikost krájených kousků není zas tak moc důležitá. K dýni následně přidejte vykrájená a posekaná jablka, poměr je asi 1 díl jablek na 3 díly dýně, Jablka není třeba loupat.

Společně poduste doměkka, podle chuti oslaďte (na velkou dýni dávam asi 1 kg cukru), pro jistotu můžete přidat příslušné množství (podle návodu na pytlíku) Pektogelu - ani ne tak kvůli želírování, ale spíš aby se to nekazilo. Chvíli povařte apak prožeňte tyčovým mixérem.

zdroj
Tím máte hotovou základní marmeládu, kterou můžete buďto rovnou nalít do skleniček a zavařit, nebo použít jako základní produkt k dalším experimentům a variacím příchutí. Základní mermeláda je totiž příjemně neutrální a dá se s ní krásně hrát.

Inspirovat se můžete třeba mými letošními variacemi. Základní várku jsem letos rozdělila na 4 díly - první jsem ponechala v původní chuti, druhou ochutila hřebíčkem a skořicí, třetí zázvorem, citrónovou šťávou a kůrou, a čtvrtou si pravidelně dochucuje můj muž papričkami a mletým chilli a následně si ho dává k masu namísto čatní. Kreativitě se ovšem mezi nekladou, takže můžete vyzkoušet i jakoukoliv jinou kombinaci, která se vám bude zdát zajímavá.

Na mě ještě jedna dýně v kuchyni čeká, takže ve vymýšlení kombinací hodlám letos dále pokračovat.

A co vy a dýně? Dlabete je (a nebo na ně)?

1 komentář

  1. Taky ji dělám, ale přidávám ještě hrušky.. Mám moc ráda dýňové jídla.

    OdpovědětVymazat